Rundvisninger og forplejning


20140502MBR4163

I løbet af året afholder vi flere arrangementer på Vitskøl Kloster, hvor det er muligt at få en rundvisning på klosteret. Her på siden kan du finde priser og datoer for vores arrangementer med rundvisning samt link til billetkøb.

Udover de arrangementer med rundvisning, vi har planlagt, er det også muligt at få arrangeret grupperundvisninger på Vitskøl Kloster. En grupperundvisning på Vitskøl Kloster kan enten være en historisk rundvisning eller en rundvisning i klosterhaven. 

Åbne rundvisninger med spisning og lokalguide (skal forudbestilles)

Middag (en ret mad) med kaffe og småkager inkl. rundvisning.

Priser

  • Kr. 185,- pr. person
  • Børn under 12 år kr. 90,-
  • Børn under 4 år gratis

Rundvisningerne finder sted på følgende datoer:

Derudover fejrer vi Mortens Aften på Vitskøl Kloster, hvor du kan nyde and med tilbehør, kaffe og æblekage og derefter får en rundvisning på klosteret.

Priser for Mortens aften med rundvisning på Vitskøl Kloster:

  • Kr. 285,- pr. person
  • Børn under 12 år kr. 99,-
  • Børn under 4 år gratis

Du kan bestille billet til arrangementerne her

Åbne rundvisninger med lokalguide uden spisning (skal forudbestilles)

Rundvisning på Vitskøl Kloster med lokalguide uden spisning.

Priser

  • Kr. 75,- pr. person
  • Børn under 12 år kr. 30,-
  • Børn under 4 år gratis

Disse rundvisninger finder sted på følgende datoer:

Bestil billet til arrangementerne her

Rundvisning for grupper med lokalguide (Skal forudbestilles. Max 40 personer)

Det er muligt at arrangere rundvisning for grupper på Vitskøl Kloster med lokalguide. I kan vælge mellem to typer rundvisning:  

Historisk rundvisning

  • Pris kr. 50 pr. person
  • Min. 20 personer

Rundvisning i Klosterhaven

  • Pris kr. 50 pr. person
  • Min. 20 personer

Entre til klosteret og haven gratis i 2024

Rundvisning varer ca. 1,5-2 timer.

Mad og drikke (Skal forudbestilles)

Det er muligt at forudbestille mad til jeres grupperundvisning på Vitskøl Kloster:

  • 2 stk smørrebrød + Kryddersnaps + en øl/sodavand kr. 135,-
  • 2 stk. smørrebrød + en øl/sodavand kr. 100,- 
  • Sandwich + en øl/sodavand kr. 90,-
  • Frokost platte + en øl/sodavand kr. 195,-
  • Kaffe og hjemmebagt kage kr. 75,-
  • Hjemmebagt kage + ostemad med kaffe/the kr. 95,-
  • En ret mad inkl. 1 glas vin/øl/vand + kaffe med småkager kr. 195,-  

For at booke en grupperundvisning på Vitskøl Kloster kan I kontakte os på telefon 40600351.

Historisk rundvisning 

Munkekælderen
Det ældste rum på klosteret. Ca. fra starten af 1500-tallet. Gulvet er sænket. Hvælvingerne er originale.

Gårdspladsen
Når man ser sig omkring, ser man ikke et kloster, men en herregård. I klostertiden var der røde mursten,
såkaldte munkesten, og der var en overdækket gang rundt i gården. Den kan man se spor af i vestfløjen. Uden om klostret har det været en mur. Taget var af røde taglsten. På kirken var der bly og kobber. Vestfløjen er fra 1500-tallet, østfløjen fra 1700-tallet og kirken fra 1600-tallet. Der har været en sydfløj, men den brændte.

Gamle avlsbygninger
I 1754 byggede man nye avlsbygninger til herregården Bjørnsholm. De var meget store. Nogle af de største avlsbygninger til en herregård i Danmark. De brændte i 1931. Tilbage er kun det lille firkantede hus, som vistnok var en smedje. Vi har luftfotos af brandtomten, så vi ved, hvor store de var. Den sidste ejer var ved at gå fallit, så det var meget heldigt, at de brændte. Han brugte brandforsikringen til at bygge det nuværende landbrug.

Kaffestuen
Fra 1770’erne. Billederne symboliserer de fem sanser: høre, lugte, smage, se og føle. Det store billede forestiller herremandens to døtre, der spiller backgammon og drikker kaffe med deres kærester.

Det Blå Værelse
Fra 1770’erne. Billederne er lidt ældre end dem i kaffestuen. De har siddet et andet sted og er flyttet hertil. Det er i dette værelse, det siges, at Den Blå Dame, Ermegård Gyldenstierne, spøger.

Kirkesalen
Da den store kirke blev revet ned, indrettede man denne kirke i 1668. Se billede i receptionen. Den fungerede som sognekirke indtil 1916. Alt inventaret står i dag i Overlade kirke. Bruges i dag til møder og fester.

Kirkeruinen
Denne kirke har man bygget på i flere hundrede år. Da den var størst, var den dobbelt så høj som skorstenene på den nuværende bygning. Den blev revet ned i 1600-tallet og erstattet af en kirke i den nuværende nordfløj. Døren mod nord hedder Dødemandsporten. Her blev de døde båret ud på kirkegården og begravet.

Vitskøl Klosters historie går mange hundrede år tilbage. Kom og oplev klostrets historiske rum samt kirkeruninen. I får fortællingen helt tilbage fra 1131 og middelalderens blodige magtkamp til den fredelige nutid, hvor TAMU-Center Vitskøl danner ramme om en kompetencegivende uddannelse for unge.

Se mere om Vitskøl Klosters historie her

Rundvisning i Klosterhaven

På Vitskøl Kloster har der været dyrket krydder- og lægeurter gennem 850 år.

Den nuværende klosterhave er anlagt af forstanderfruen Magna Leth, som flyttede til Vitskøl sammen med sin mand, Verner Leth, i 1942 for at drive klosteret som et statsungdomshjem.

Parret blev fascineret af de mange reliktplanter - også kaldet levende fortidsminder - der voksede vildt omkring klosteret. Det var planter, som ikke havde nogen naturlig plads i den vesthimmerlandske jord, men som var indført af munkene i midten af 1100-tallet. 

For at redde disse planter fra landbrugets udvidelse og andre aktiviteter lagde de et stykke jord brak. De indså dog hurtigt, at det ikke var nok, og besluttede at anlægge en rigtig klosterhave, hvor de kunne præsentere et bredt udvalg af de historiske planter.

Se mere om haverne på Vitskøl Kloster her